Informatii Sedinta Foto Videochat

Pentru ca sedintele foto videochat sa se desfasoare in bune conditii, urmarind mereu maximizarea calitatii materialelor rezultate, in cele ce urmeaza, Photobooking recomanda o lista de pasi ce trebuiesc parcursi inainte sau in timpul sedintei foto.

Pregatirea unei sedinte foto videochat reprezinta un proces foarte important in realizarea unor materiale de foarte buna calitate. Astfel, inainte de a programa o sedinta foto, de principiu, ar trebui parcursi urmatorii pasi:

fotograf videochat

 

[Cap.I.] Pregatirea, contactul si programarea sedintei foto videochat.

1. Vizualizarea galeriilor foto de portofoliu.
Este foarte important ca inainte de a programa o sedinta foto videochat la Photobooking sa pre-vizualizezi pagina cu galeriile foto “Portofoliu”. Daca iti place ce ai vazut si ai de gand sa te programezi, inseamna ca probabil esti decis/a sa beneficiezi materiale realizate si editate similar. [Pagina aici]

2. Consultarea Pachetelor de Servicii, Preturilor si Ofertelor promotionale
Dupa vizualizarea galeriilor de fotografii realizate si editate de catre Photobooking, ar fi recomandat sa faci o paralela intre calitatea materialelor si preturi. Astfel, poti vizualiza pachetele de servicii oferite de Photobooking [Pagina aici], apoi, poti vizualiza Ofertele promotionale [Pagina aici]. Astfel, vei constata preturi mult mai bune pentru un cumul de servicii in cele promotionale. De aceea recomand alegerea unui pachet promotional, daca nu exista preferinte aparte.
Dupa constatarea preturilor, serviciilor si ofertelor de la Photobooking, ar fi recomandat sa faceti un mic “studiu de piata”, accesand si site-urile fotografilor din bransa ca sa poti face o comparatie, atat ale preturilor, volumului, duratei de predare cat si calitatii materialelor.

3. Stabilirea bugetului / Alegerea Pachetului dorit
Stabileste-ti de la inceput un buget cu care sa te incadrezi atat in alegerea pachetului foto / video cat si a pregatirii specifice: locatie, machiaj, etc. Gandeste-te bine inainte, ce fel de materiale ai nevoie si care sunt tintele tale. Apoi poti face alegerea potrivita!

4. Contactul, detalierea si stabilirea sedintei.
Ma poti contacta telefonic sau Whatsupp [0726265598].
Daca exista intrebari cu referire la prima data disponibila pentru sedinta foto adult, cerinte aparte, detalieri de pachete foto, etc., ma poti aborda de Luni pana Sambata in intervalul orar 12:00 -22:00.

Practic, am stabili de principiu datele pachetului ales, recomandari de locatii, vestimentatii, rapunsuri la intrebari, etc.

5. Stabilirea / Alegerea locatiei
De ceva ani modelele prefera [argumentat] ca sedintele foto adult sa se desfasoare in alte locatii decat intr-un studio dedicat, astfel, am renuntat la vechea locatie proprie [Atelier Photobooking].  In prezent  imi desfasor activitatea doar la locatia aleasa si organizata de catre model / client. Photobooking, cu mici exceptii, isi desfasoara activitatea doar pe raza Mun. Bucuresti, in zone civilizate.
Deoarece multi proprietari de locatii [ Booking, AirBnb ] refuza sau cer extra costuri pentru sedintele foto adult, Photobooking iti poate impartasi la cerere, o lista cu exemple de locatii in care sedintele foto s-au desfasurat in termeni decenti si cu rezultate din cele mai bune.
Daca totusi modelul prefera o alta locatie, alta decat lista propusa, e bine sa se asigura ca exista spatiu decent, diversitate de cadrari si poate garanta o buna desfasurare a sedintei. De aceea, in acest caz, este bine sa ma consult cu el/ea, sa primesc in prealabil link sau foto din acea locatie, sa ma asigur ca totul este in regula.

6. Programarea sedintei

Dupa ce am stabilit de principiu, primele coordonate ale sedintei, dupa o confirmare hotarata a locatiei, putem stabili [numai] telefonic, exact data, ziua si ora sedintei foto adult. Din acel moment, sedinta foto devine “oficiala”.

Totusi, daca dupa oficializarea sedintei, din motive obiective, sedinta foto adult se doreste a fi amanata, sistata sau anulata, se poate face in prealabil cu instiintarea participantilor cu minimum 24 de ore inainte.
[Cauze obiective ce pot fi incluse sunt: motive medicale, familiale, pandemice, cauze meteo extreme, etc., in general cauze care nu depind de persoana a cel putin unuia dintre protagonisti, fie ca e vorba de fotograf, fie de model. Cu precizarea ca aceste situatii sunt foarte rare.]

 

[Cap.II] Desfasurarea sedintei foto.

 1. Stabilirea coordonatelor.
  In ziua stabilita, e bine sa ne auzim telefonic, inainte de a face “receptia” locatiei. Pot interveni mici schimbari in program, nedorite dar probabile [trafic aglomerat, aglomeratie la vreun magazin, makeup intarziat, etc.]. Pot exista motive obiective pentru mici modificari de program iar daca acestea sunt argumentate, cred ca sunt situatii de tolerat.
  Astfel, convorbirea de dinaintea “receptiei” are rolul de a ne sincroniza, de asa natura incat sa nu asteptam in fata locatiei cu bagajele /echipamentele. De obicei rezonez la ideea ca modelul sa ajunga o idee mai inainte si pana se obisnuieste cu spatiul, pana isi aranjeaza o parte din vestimentatii, etc., sa ajung in timp util.
 2. Sedinta tehnica
  Dupa ce ne sincronizam la locatie[dupa receptie], este necesar sa stabilim coordonatele cu care lucram in timpul sedintei foto, dupa cum urmeaza:
  – stabilirea spatiului [camere, hol, baie, balcon, etc.], cadrarilor [pereti, mobilier, decoruri, pat, fotoliu, scaun, etc.];
  – pozitionari specifice in functie de cerintele modelului / clientului;
  – stabilirea volumului de nuditate si tintele pe care le urmareste modelul [ fiecare model isi stabileste singur nivelul in prealabil, fotograful trebuie sa stie de dinainte ca sa lucreze organizat];
  – daca sunt cerinte specifice de editare, personalizate;
  – stabilirea unui timp aproximativ de lucru si coordonarea sedintei dupa nevoi [sunt modele, experimentate sau nu, care lucreaza mai lent sau mai energic];
  – stabilirea vestimentatiilor in functie de cadrari si pachet ales;
 3. Sedinta propriu-zisa
  In mod obisnuit lucrez fara o anumita presiune a timpului, incerc sa dau modelului tihna si pofta de a “poza”. Pe tot parcursul sedintei, verbal, ajut modelul in pozitionari si orientare in lumina, de asa natura incat, materialele brute sa fie de buna calitate. La fel, incerc sa explic si sa argumentez pozitionarile, cadrarile relationate cu cerintele modeleului. La schimbarea vestimentatiei, agreez sa luam o pauza [ cafea, tigara, hidratare, etc ]. Din cand in cand, ofer spre vizualizare pe display-ul aparatului foto, materialele rezultate, astfel incat, modelul sa se poate relationa ca intr-o “oglinda” cu pozitionarile, grimasele, atitudinea, etc. Ajuta mult la coordonare corpului pe pozitia fotografica.
  Personal, sunt concentrat ca modelul sa aiba cadre in cea mai buna versiune a lui in acel moment. De aceea, este foarte important ca modelul sa aibe o stare lucrativa buna, sa fie odihnit si energizat.
 4. Finalizarea sedintei
  Finalizarea sedintei vine odata cu cadrarea ultimei vestimentatii sau abientului stabilit in sedinta tehnica [Cap.II.2], depasirea consistenta a numarului de cadre brute oferit in pachet sau a timpului stabilit de comun acord rezultat din pachetul ales. Odata cu finalizarea sedintei [stragerea echipamentelor si efectivelor], se efectueaza si  plata, deoarece in cateva ore imi propun sa predau fotografiile brute spre alegere la dimensiunile lor maxime [ Cap.III ].

 

[Cap.III.] Predarea materialelor, mod de lucru si editarea.

 1. Predarea fotografiilor brute pentru selectie
  De obicei, ma informez si deasemenea informez modelul despre metodele tehnice de primire ale materilelor, inca de la discutia prealabila la telfon [Cap.I.4.] urmand sa gasim cea mai simpla si comuna metoda de transfer.
  In mod obisnuit, materialele brute sunt trimise sub forma de arhive / linkuri de descarcare pe email cu ajutorul Wetransfer / Google Drive / sau servicii similare. Modelul primeste un numar de linkuri unde poate descarca din online materialele brute pentru selectie. Linkurile sunt active pentru descarare timp de 7-10 zile, in functie de serviciu.
  Ca sa ma asigur ca modelul intelege procedura, in emailul ce contine linkurile, va avea inclusiv informarea pas-cu-pas, cum sa procedeze. Daca intampina probleme tehnice, intervin si ma asigur ca modelul primeste materialele.
 2. Selectia foto pentru editare
  Dupa descarcare, modelul creaza un folder nou unde va copia fotografiile pe care si le-ar dori editate, in limita pachetului ales. Daca totusi va dori o selectie de poze extra, inafara selectiei din pachetul propus, in functie de tipul de editare si preferinte, stabilesc pretul per foto. Astfel, modelul isi poate crea singur numarul de poze si bugetul pentru “selectia extra”. “Selectia extra” va fi editata numai dupa ce finalizez pachetul stabilit initial, si voi face o estimare de predare in prealabil.
  Dupa ce finalizati selectia in folderul dedicat puteti sa faceti un screenshot | printscreen sau pur si simplu, o poza cu telefonul la monitor cu folderul deschis, de asa natura incat sa pot observa numarul | denumirea pozei ce sunt conforme si cu folderul meu. Astfel creez un folder de lucru cu pozele alese de model spre editare.
 3. Editarea
  Deoarece fiecare pachet in parte are tipul lui de editare, e bine sa fim atenti la preferinte si la alegerea pachetului, care se face in prealabil [Cap.I.4].
  Daca exista preferinte aparte dar care sa nu implice o complexitate si durata suplimentara fata de tipul de editare afisat in pachet, nu vor exista costuri extra.
  Totusi, daca exista preferinte ce implica tehnicalitati care suporta o complexitate si o durata suplimentara de editare, sunt obligat sa anunt beneficiarul sedintei in prealabil de eventualitatea costurilor “extra”[de obicei nu este necesar pentru ca incerc sa ma asigur de la bun inceput scopul, tipul si tinta sedintei].
  De obicei, pachetele sunt “gandite” cu un anumit scop si utilitate.
  Astfel, o sedinta foto adult dedicata platformei LiveJasmin, va avea o editare avansata conforma cu cerintele platformei, gata de aprobare. Deasemenea, si la celelalte pachete, stiind scopul sedintei, recomand prin pachete, un anumit tip de editare.
  Timpul de editare / predare este dat de natura pachetului ales.
 4. Predarea materialelor editate
  Predarea materialelor se va face in timpul estimat pentru fiecare pachet, sau – in anumite cazuri, conform discutiilor in prealalbil, telefonice.
  Predarea va fi pe suport digital, cu ajutorul platformelor WeTransfer | Google Drive sau serviciilor similare, la fel ca la predarea materialelor brute pentru selectie [Cap.III.1.].
  Bineinteles, voi informa / instrui beneficiarul in prealabil, cum procedam, la fel, daca exista probleme tehnice.
  Predarea se va face intr-o arhiva cu mai multe foldere, dupa cum urmeaza:
  – Foto Mari
  – Sub 10 MB
  – Sub 5 MB
  – Teasere
  Practic, pe langa pozele la dimensiunile maxime, vei primi si variante redimensionate, ca sa intruneasca cerintele site-urilor, sa fie gata de upload.
 5. Confirmarea post-predare
  Dupa predare, este recomandat ca modelul sa confirme primirea materialelor si urcarea lor pe platforme. Daca exista probleme tehnice [redimensionari, mici retusuri, probleme la incarcare / descarcare, etc. ], incerc sa vin in ajutorul beneficiarului, cu solutiile cele mai la indemana.

 

[Cap.IV] Confidentialitatea

Se asigura confidentialitatea sedintei si a materialelor rezultate din aceasta. Modelul poate alege felul Model Release – ului prin care se stabileste dreptul de utilizare a fotografiei, discretia, etc.

Acordul de publicare a materialelor rezultate sedintelor se face numai cu acordul modelului.

 

[Cap.V] Insotirea modelului de catre alte persoane la sedintele foto

Modelul poate fi insotit la sedinta foto de catre o persoana daca este anuntat din timp si indeplineste urmatoarele cerinte:

 1. Este major/a.
 2. Nu intervine in actul fotografic.
 3. Nu deranjeaza ambianta din studio/locatiei si nici nu deterioreaza starea modelului /sau echipamentelor.
 4. Nu evidentiaza stari de gelozie sau discutii contradictorii neconstructive, ce duc de obicei la certuri.Persoana insotitoare este chiar binevenita daca reprezinta suport moral modelului, ajuta pe acesta sa se simta ok.

 

[Cap.VI] Motive & Argumente pentru care o sedinta foto poate fi oprita, anulata, refuzata.

Photobooking isi rezerva dreptul de a opri / amana / refuza o sedinta foto in prealabil sau in tipul desfasurarii ei, in orice moment daca modelul, clientul sau terta parte care este prezenta se afla in urmatoarele situatii:

1.   unul dintre participanti este minor;
2. daca modelul este ne-pregatit [ vestimentar, make up /aspect facial sau par, prezinta o igiena precara, este obosit, somnoros sau nelucrativ ];
3. intervine in actul fotografic in mod ofensator;
4. deranjeaza ambianta din studio / locatie sau deterioreaza starea modelului / sau integritatea echipamentelor;
5. daca a consumat sau consuma alcool sau substante stupefiante;
6. daca are un comportament deviant si neprofesionist ce impiedica in mod direct sau indirect desfasurarea sedintei foto;
7. se evidentiaza prin discutii contradictorii neconstructive;
8. comporta un limbaj inadecvat, aduce injurii, ofense ori insinuari atat la adresa fotografului cat si celorlalti participanti la sedinta, daca sunt;
9. daca in mod repetat programeaza si anuleaza sedintele fara motiv;
10. prezita o comunicare si o intelegere deficitara atat in realizarea sedintei foto cat si in procesul de selectie, predare, editare.
11. intarzie confirmarea sedintei [ cu maxim 24 de ore e necesara confirmarea, cu maxim o ora inainte stabilirea coordonatelor sedintei [Cap.II.1]];
12. intarzie cu prezenta fizica la sedinta foto cu mai mult de 40 de minute, mai ales daca nu exista argumente solide;

Sedinta foto mai poate fi intrerupta din cauze obiective [de natura medicala ori urgente temeinic argumentate, fara extra costuri sau efecte pecuniare din partea ambelor parti ].

 

[Cap.VII] Responsabilitatile fotografului

1.Se asigura ca informeaza modelul, detaliat, despre pachetul ales, tipul de editare, timpul de predare, pretul pachetului ales, modalitatea de plata, etc.
2. Se asigura ca sedinta curge in parametri normali iar materialele rezultate sunt conforme cu pachetul ales;
3. Se asigura ca volumul si timpul de predare sunt cele stabilite in prealabil cu modelul, conform pachetului;
4. Vine in ajutorul modelului pe tot timpul sedintei in realizarea unor cadre si pozitionari diversificate in limita locatiei alese de catre model;
5. Se asigura ca modelul primeste materialele editate / montate in timp util si va cere o confirmare de primire;
6. Asigura confidentialitatea datelor si imaginilor rezultate din propriile sedinte foto.
7. Singura modalitate de publicare a unor materiale pe site-uri sau platforme se va face doar cu acordul modelului / clientului [ Model Release ].

[ Citestete aici MOD DE LUCRU ]